Πεζοπορία - Κυπαρίσσι Λακωνίας

kyparissi-pezoporia-xarthsΟ Πάρνωνας είναι βουνό, ύψους 1934μ. που χωρίζει τη Λακωνία από την Αρκαδία. Το όρος Πάρνωνας καταλήγει στη Λακωνία και απόληξή του είναι το ακρωτήριο Μαλέας (καβομαλιάς). Μαλεβός είναι το δεύτερο όνομά του. Οι κάτοικοί του τα μετακατοχικά χρόνια μετακινούνταν και κατέβαιναν στα χωριά του Έλους για εργασία. Σήμερα τα χωριά του έχουν ερημώσει και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ζωή. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ελώνης είναι ο συνδετήριος κρίκος Έλους και Πάρνωνα, καθώς η ονομασία της Μονής πηγάζει από την ονομασία του Έλους.

Ο Πάρνωνας διαθέτει αρκετές ακόμα ψηλές κορυφές με υψόμετρο άνω των 1700 μέτρων, όπως το Ψάρι, ο Προφήτης Ηλίας, η Γαϊτανόρραχη και η Κορομπηλιά, καθώς και η χαμηλότερη Κουλόχερα.

Διαδρομές στο βουνό: 7

Διαδρομές στο Κυπαρίσσι 2. Η Νο6 και η Νο7

Διαβάστε περισσότερα:

Αναρρίχηση - Κυπαρίσσι Λακωνίας

kiparissi-torelli kastraki anoΤο Κυπαρίσσι είναι ένα όμορφο απομονωμένο χωριό, στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου μεταξύ Λεωνιδίου (στα Βόρεια) και Μονεμβασιάς (στα Νότια).Το χωριό είναι πραγματικά εκεί που «τελειώνει ο δρόμος», περίπου 5 ώρες οδήγηση από την Αθήνα. Ήταν μάλιστα απομονωμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1970, όταν συνδέθηκε οδικώς με τη Σπάρτη. Τα παλιότερα χρόνια η πρόσβαση στο χωριό ήταν εφικτή μόνο με μονοπάτι από το βουνό ή ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Το 2002 μάλιστα διακόπηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση και απέμεινε μόνο ο δύσκολος δρόμος από τη Σπάρτη, τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα του οποίου κόβουν την ανάσα ακόμα και σε αναρριχητές, αφού διέρχονται μεταξύ βράχινων ορθοπλαγιών με συνεχείς γκρεμούς να υποβόσκουν στην άκρη.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

/
elenfrdeitptrues
Copyright κειμένου-φωτογραφιών Views of Greece (www.viewsofgreece.gr). Απαγορεύεται βάσει νόμου πνευματικής ιδιοκτησίας οποιαδήποτε χρήση τους χωρίς τη γραπτή άδεια των δημιουργών.